Изкуството на шотландското уиски

0
755

Шотландия

Реклама

Има неща, които сякаш са запазена мъжка територия. Колкото и да обичаме дамите и равенството на половете, все още си мислим, че неща като хубавото шотландско уиски се свързват по особен начин с мъжете. Топло чувство ни обзема, като си представим суровите планински земи на Шотландия, където в продължение на векове се усъвършенства изкуството на дестилиране на шотландско уиски и където крале и поети се радват на чудния еликсир.

За да се нарече „шотландско уиски” (или „скоч” – от Scotch Whisky), продуктът трябва да е произведен в Шотландия и да отговаря на редица изисквания.

Затова шотландското уиски не се пие как да е.

То не се пие, защото просто е налично на масата. Не се пие и за да се напиеш (най-малкото едно такова напиване ще ти излезе доста скъпо). Щом си избрал да пиеш скоч, значи си избрал да се насладиш на всяка една глътка, в която е вложено вековно майсторство и традиции.

Всеки има мнение за това как точно се пие скоч. Не могат да се дадат точни правила, но все пак има няколко универсални препоръки за максимално удоволствие от преживяването.

ЧашаЧашата

Обикновената чаша за уиски без столче е приемлив вариант, но шотландските експерти препоръчват чаша със столче във форма на лале. Тази чаша има две основни предимства. Първо, тя ти позволява да разклащаш уискито си с кръгово движение без опасност да го разсипеш. Второ, стесняването позволява на аромата на скоча да се концентрира в горната част на чашата и така да се усети много по-пълно.

За разреждането, аромата и цвета…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here