Коктейл Black Velvet

0
771

Принц АлбертОтново е лято и отново е време за коктейли.

Реклама

По принцип обичаме бирата студена и с картофи. Затова идеята за коктейл с бира в първия момент ни се стори малко особена. След това обаче решихме, че преди да сме пробвали, не трябва да я отхвърляме. И ето какво научихме за един от най-известните коктейли с бира – Black Velvet (Черно кадифе).

Black Velvet е създаден през 1861 г. в Brooks’s – лондонски клуб, в който членуват някои от най-високопоставените мъже от тогавашното общество. Барманът на клуба създава бирения коктейл, за да го сервира на опечалените от смъртта на принц Алберт, съпруга на кралица Виктория. Предполага се, че черното кадифе е избрано като символ на черните или понякога пурпурни ленти, които опечалените носят на ръцете си.

Black VelvetСъставки

Black Velvet се прави от две съставки – силна тъмна бира (най-често Guinness) и газирано вино, най-често шампанско. Прави се в чаша за шампанско или друга висока чаша.

Приготвяне

Чашата се напълва до половината с леденостудената бира. След това внимателно се допълва с шампанското. Целта е коктейлът да остане на слоеве, което се получава заради различната плътност на двете съставки.

Този ефект се постига най-лесно, когато виното се налива по обратната страна на лъжица. Така то се стича по стените на чашата, вместо да цопва в бирата (снимката долу вляво).

 

Наливане на слоевеВариация „Бисмарк”

В Германия правят подобен коктейл с тяхната тъмна бира Schwarzbier, само че го сервират в бирена халба. Предполага се, че Железният канцлер Ото фон Бисмарк е пиел такъв коктейл, затова той е наречен на него.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here