5 знака, че шефът лъже

0
606

Офис

Реклама

Лъжата в офиса не винаги се познава лесно. А понякога е много важно да разбереш дали шефът ти казва истината или я прикрива.

Въпреки че тези 5 знака не могат да се приемат като 100% сигурни индикации за лъжа, те са резултат от специално проучване и вероятно в тях има известна логика. Проучването е на Станфордското бизнес училище и е направено на базата на 30 000 конферентни разговора, проведени в различни компании между 2003 и 2007 г. Така те извадили най-честите знаци, показващи, че изпълнителните директори лъжат акционерите.

Знаците могат да се използват и в по-малък мащаб от директори и акционери – когато се чудиш дали шефът ти не те лъже. Разбира се, много е трудно само на базата на тези няколко неща да кажеш със сигурност дали те лъжат или не. Затова не се предоверявай на знаците, просто ги имай предвид.

Шефът, който лъже…

1. се позовава на общоизвестни неща

„Както всички знаете”, „Както е известно” – шефовете, които лъжат, често се позовават на неща, които уж са известни на всички.

2. използва високопарни прилагателни

Вместо да нарече план, проект или нова идея „добри”, лъжещият шеф ги нарича „фантастични”, „невероятни” и т.н. Целта е да звучи по-убедително.

3. избягва първо лице

Ако шефът ти те лъже, е по-вероятно да каже „Смята се, че…” вместо „Аз смятам, че…”

4. използва много малко междуметия и паузи, показващи колебание

Почти не го чуваш да се запъва, да казва „Ъъъ” и да прави паузи. Това би могло да значи, че всичко, което казва, е предварително подготвено и репетирано. Следователно има не малка вероятност да е лъжа.

5. по-често употребява нецензурни думи

Ругатните също са сред знаците, че шефът най-вероятно не казва истината.

снимка: sxc.hu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here