Съвети за продуктивност от Jay-Z

0
12389

Jay-Z

Реклама

Днес е рожденият ден на Jay-Z – той става на 44 години.

Jay-Z е интересен пример не само за музикант, но и за човек на бизнеса.

Той е продал около 50 милиона албума, има 17 награди “Грами”, богатството му е на стойност около $500 милиона и въпреки всичко това Jay-Z не е легнал на лаврите си, а продължава да прави музика.

И не само музика. Проектите, с които се занимава, са най-различни – от мода и маркетинг до видео игри. Как е възможна такава последователна продуктивност? Ето няколко неща, които е споделял Jay-Z пред различни медии.

Упражнявай паметта си всеки ден

Паметта е нещо важно – за обучението ни, за работата ни, за успеха ни. Освен това паметта е нещо, което може да се тренира и да се подобрява с усилия на волята.

В случая на Jay-Z е ясно какво му се налага да помни най-често – текстове на песни. При това текстове, които му хрумват в момента и които трябва да запише, преди да ги забрави. Музикантът разказва как запомня текстовете, докато дойде време да ги запише, в интервю за Fresh Air:

“Отивам в най-близкия магазин и си взимам хартиен плик. Или си купувам един сок или каквото и да е, само и само да си взема хартиен плик. Записвам текста, който му е хрумнал, на плика, и го пъхам в джоба си. Като се прибера, преписвам написаното в тетрадка. Колкото повече се отдалечавах от вкъщи обаче – и от тетрадката си, – толкова повече ми се налагаше да помня римите. Все по-дълго и по-дълго и по-дълго. Докато дойде време да запиша първия си албум – бях на 26, – вече не ми трябваха лист и химикал. Паметта ми беше тренирана така, че само да слуша песента, да измисля текст и след това директно да записвам заедно с думите.”

Разбира се, този метод има и недостатъци:

“Загубил съм доста материал. Това не е най-добрият начин. Не бих посъветвал никого да го използва. Загубил съм страхотен материал за няколко албума… Нали знаете как понякога не можете да се сетите за дадена дума и това ви подлудява? Представете си какво е да забравите цял текст на песен. ”

Не за всеки е лесно да помни, без да си записва, но упражняването на паметта си струва, защото, подобно на много други неща, и при нея практиката те прави по-добър. Ако се страхуваш, че ще забравиш нещо важно, винаги можеш да сложиш лист и химикал в задния джоб, за всеки случай.

Работи с хората, с които искаш да работиш…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here