Как да се преборим с жегата

0
352

Ефектът на летните жеги върху организма има и друга страна. В тези условия всякакви бактерии се размножават и разпространяват много по-лесно, затова трябва да си внимателен. Преди всичко внимавай какво и къде ядеш, особено що се отнася до млечни и местни продукти, които не си си приготвил сам. Не забравяй да миеш редовно ръцете си, както и плодовете и зеленчуците, които ядеш.

Реклама

Комар

Насекомите

Още нещо ни заплашва в жегите – всякакви неприятни насекоми, сред които най-неприятни са може би комарите. Макар и най-често ухапването им да няма сериозни последствия, трябва да се предпазим от него. Снабди се с репелент, който се нанася по кожата преди излизане. Ако има комари в стаята ти, купи си препарати, за да се пребориш с тях – само с чехъла не става. Освен това през лятото съществува и опасност от кърлежи, затова стой далеч от всякакви високи треви.

Сериозните опасности за здравето

При прекарване на повече време на високи температури най-често срещаният здравословен проблем е слънчевият (топлинен) удар. Това се случва, когато тялото вече не може да регулира телесната температура и изпотяването стане недостатъчно. Ако някой е на път да получи топлинен удар, ще познаем по това, че кожата му е гореща, обикновено суха, червена или на петна; човекът е объркан, не е на себе си, понякога има конвулсии, може и да изпадне в безсъзнание. В този случай е МНОГО важно да се извика лекар, защото последствията могат да са изключително сериозни, дори фатални. Докато дойде лекарят, все пак трябва да се окаже първа помощ на болния – той трябва да се премести на хладно място, дрехите му да се напоят с вода, да му се вее с нещо, за да се охлади. Бързата реакция в такъв случай е жизнено необходима.

Защита

Вярно е, че в малки дози слънцето е полезно, но затова пък излагането на UV-лъчите дълго време и без предпазни мерки може да доведе до развитие на рак на кожата (включително меланома – една от най-смъртоносните форми), както и на устните. Освен това излагането на вредните слънчеви лъчения се свързва и с преждевременното стареене на кожата. Има и връзка между UV-лъчите и някои очни заболявания.

Накрая – ако все пак работата ти е такава, че няма как да не стоиш на открито, не забравяй шапката, очилата, дългите ръкави и крачоли, крема и течностите. И винаги, когато можеш, си почивай на сянка!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here