Не всички мазнини са еднакви. Лошото име на мазнините идва от част от тях, които допринасят за натрупването на излишни килограми. Други мазнини обаче са полезни за здравето и дори могат да помогнат при поддържането на добра физическа форма.
Кои мазнини какви са
Наситените мазнини и трансмазнините са онези, които заслужават лошата си репутация. Те се съдържат в тестените изделия, пърженото, бързите закуски и т.н. Прекалената консумация на такива мазнини е вредна не само за добрата форма, но и за здравето.
Има обаче и полезни мазнини, които са полезни и за здравето, и за фигурата. Един класически пример са омега-3 мастните киселини, които се съдържат в рибата. Ето още няколко източника на полезни мазнини, които можеш да добавиш към храненето си.
Зехтин
Зехтинът е богат на полифеноли, за които се смята, че помагат за предотвратяването на рак, и на мононенаситени мазнини, които подобряват работата на сърцето. Също така, има изследвания, според които присъствието на зехтина в храненето повишава нивата на адипонектин – хормон, който е отговорен за разграждането на мазнините в тялото.
Как да го използваш
Зехтинът може да се използва за салати и сосове, както и за готвене.
Кокосови орехи
Кокосовите орехи са богати на наситени мазнини, но повече от половината от тях идват от лавровата киселина – липид, който се бори срещу бактериите и подобрява нивата на холестерола. Дори има изследвания, според които добавянето на кокосово масло в диетата намалява коремните мазнини.
Как да ги използваш
Поради липсата на кокосови палми в България най-лесният начин да се възползваш от полезните вещества в кокоса е чрез кокосови стърготини. Можеш да ги добавяш в овесените си ядки или в други неща за ядене, в които сметнеш за подходящо.
Още…