Как да се справиш с гъбичките на краката

0
1682

Чисти ли са?

Реклама

Какви са симптомите?

Те са сърбеж, парене, лющеща се и разранена кожа.

Има и доста по-очевидни симптоми – при гъбички по ноктите (онихомикоза) нокътят се видоизменя: изкривява се, втвърдява се, променя цвета си до жълто-кафяво или черно, става ронлив. Ако гъбичката обхване целия нокът, вече не е възможно да го изрязваш с обикновена ножица.

Много е важно да не подминеш тези симптоми, без да разбереш какво означават. Много хора не допускат, че удебеляването или деформацията на нокътя са необичайни неща. Затова не се самоуспокоявай, а отиди на лекар – така ще разбереш дали нямаш заразна инфекция, причинена от гъбички!

Какво е лечението?

Тези заболявания са изключително упорити и досадни. Лечението им изисква голямо постоянство и търпение и може да трае до 3-4 месеца. В аптеките има всякакви противогъбични препарати –Клотримазол, Ламизил, Низорал, Дактакорт и др. Който и да избереш, за да има ефект от него, трябва да спазваш следните правила:

1. В самото начало на лечението е задължително да обработиш обувките си с формалдехид, 25-процентов разтвор на формалин или оцет. За тази цел си купи от аптеката формалин на таблети. Сложи всичките си обувки в найлонов чувал и сложи вътре таблетка формалин. Затвори плътно чувала и остави обувките така за 24 часа. След това трябва добре да ги проветриш и вече можеш да ги носиш.

2. Трябва да мажеш заразения участък с избрания препарат всеки ден, по два пъти – сутрин и вечер.

3. Преди да се намажеш, измий краката си с вода и сапун, подсуши ги добре и ги накисни в бледорозов разтвор на калиев перманганат. Той също се продава в аптеките.

4. Почисти добре мъртвите кожни клетки с помощта на пемза или пилинг за крака. Както се сещаш, в името на хигиената пемзата трябва да си е само твоя! Това важи и за ножички и всякакви други неща, с които обработваш ноктите на краката си! Даже да ти няма нищо, не преотстъпвай на друг тези вещи – това е все едно да си дадеш четката за зъби!

Един път седмично изрязвай деформирания нокът. Ако не можеш да го направиш с ножица…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here