Нова година – най-старият празник

0
334

Нова годинаТова е може би най-универсалният празник в света. Не всички го празнуват на 31 декември срещу 1 януари, но всички култури, които измерват времето си с някакъв календар, имат Нова година.

Реклама

Интересно е, че на света му трябва доста време, за да осъзнае, че 1 януари е най-подходящата дата за начало на Новата година. В християнския свят началото на годината е било най-различно през Средновековието – на Коледа, на Великден и т.н. Едва през 16 век, начело с Венеция, европейските държави започват да празнуват Нова година на 1 януари. Постепенно всички държави, използващи Грегорианския календар, приемат тази дата за начало на всяка нова година.

ВавилонВавилон

Освен че е най-широко разпространен, този празник е и сред най-старите в човешката история. Първите сведения за подобен празник датират от преди 4000 години. Тогава във Вавилон празнували Нова година, щом видели новата луна, т.е. първата й видима част в началото на пролетта.

Всъщност началото на пролетта е доста логичен избор за начало на годината и в този смисъл древните са били доста мъдри. Все пак тогава се сеят различни култури, всичко разцъфва и т.н. – настъпва една хармония, тъй да се каже. Докато 1 януари няма такова значение и всъщност изборът му за начало на годината е чисто условен.

Вавилонците не били глупави и използвали празника, за да купонясват цели 11 дни. Може спокойно да се каже, че днешните новогодишни партита са само бледо подобие на онези празненства.

Като заговорихме за празненства, естествено се сетихме за римляните. Преди Цезар всеки император смятал, че мнението му за Новата година е най-меродавно. И всеки си местел началото както си поиска. През 46 г. пр. Хр. Юлий Цезар въвежда Юлианския календар.

Християнството

Ранната християнска църква обаче не харесвала идеята за новогодишните празненства – смятала ги за езически. Но с течение на времето църковните дейци намират за всеки езически празник християнски двойник (както е в историята на Коледа). Затова и до днес някои християнски деноминации празнуват Нова година като деня на обрязването на Христос.

Заради връзките с разюзданите тържества…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here