Мъжът зад марката: Феручо Ламборгини

0
2012

Феручо Ламборгини

Реклама

Как реагира Енцо Ферари на новата конкуренция?

След срещата им през 1963 г. Енцо Ферари никога повече не проговаря на Феручо Ламборгини. Ламборгини си спомня как е поздравил Ферари в един ресторант в Модена, на което Енцо отговорил, като се обърнал в обратната посока и се престорил, че разговаря с човека до себе си, игнорирайки Ламборгини. За Ферари Ламборгини казва: “Признавам, той беше велик човек, но беше много лесно да го разстроиш.”

През 1974 г., след като е променил завинаги света на автомобилите, Феручо Ламборгини се връща към корените си – оттегля се в имението си в Умбрия и започва да отглежда грозде и да прави вино.

Но продължава да говори с удоволствие по любимата си тема – автомобилите. В едно интервю той разказва подробно за различните модели на Lamborghini: “Аз предпочитах Jarama пред всички останали, защото за мен това беше идеалният компромис между Miura и Espada. Miura е спортна кола за младите, които искат да карат бързо и обичат хората да ги гледат. Аз лично с времето започнах да намирам Miura за прекалено показна. Espada пък беше моят Rolls-Royce – също доста бърза, но и голяма и удобна. А Jarama е чудесна, ако искаш да имаш само един автомобил. Според мен Urraco е идеална за жени, които обичат да карат бързо. А Bravo беше планирана като кола за любовници – моят приятел Бертоне (автомобилният дизайнер Джузепе Бертоне, бел. ред.) смяташе да затъмни всичките й стъкла.”

Освен че се занимава с вино и лов, след като се оттегля от бизнеса, Ламборгини се жени за трети път и на 58-годишна възраст му се ражда дъщеря. Дните си след 1974 г. той прекарва в имението си на бреговете на езерото Тразимено, занимавайки се само дистанционно с предишните си бизнес дейности.

Феручо Елио Артуро Ламборгини умира на 20 февруари 1993 г. на 76-годишна възраст.

Lamborghini Aventador
Lamborghini Aventador

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here