Прадедите ни са били по-силни от нас

0
256

Еволюция

Реклама

Праисторическите мъже са били доста по-силни, по-здрави и по-бързи и от най-добрите днешни атлети. Това твърди австралиецът Питър МакАлистър в книгата си Manthropology.

В нея ученият представя доказателства, че праисторическите аборигени в Австралия биха могли без проблем да задминат най-бързия мъж на света Юсейн Болт.

Основното доказателство на МакАлистър са отпечатъци от стъпки, от преди 20 000 години. Той ги е намерил в отдалечените, пустинни и слабо населени части на австралийския континент. Отпечатъците са оставени от шестима мъже, най-вероятно докато са преследвали дивеч през калта.

Учени са измерили внимателно отпечатъците и са изчислили, че бързакът на групата е препускал с близо 37 км/ч! Това е малко под скоростта, която Юсейн Болт постигна в Берлин през август, когато постави абсолютен рекорд в бягането на 100 метра. Тогава спринтьорът от Ямайка бяга с около 37,04 км/ч.

Тези данни карат МакАлистър да твърди, че ако древните аборигени, вместо кална почва, имаха същите предимства като Болт – обувки с бутони, модерно състезателно трасе и интензивен тренировъчен режим, – те щяха да победят днешния най-бърз мъж на планетата.

МакАлистър продължава сравненията и в други области освен спринта. Според него пехотинците от древния Рим всеки ден са бягали разстояния, по-големи от един маратон, при това носейки снаряжение с тегло повече от половината от личното им тегло

В Древна Гърция пък, продължава ученият, гребците в бойните кораби са поддържали скорости, които не са достигани от днешните олимпийски гребци.

Ако се върнем още по-назад във времето, може би дори ще открием, че неандерталците са били по-атлетични от нас.

Как се е случило това?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here