Как да се преборим с пърхота

0
548

ПърхотСигурно всеки е гледал досадните и не дотам приятни реклами от сорта на “Тихо се си-ииипе белият сняг… Оооо, това не е сняг, това е пърхот!”; или как млади и красиви жени докосват косите си (задължително черни!) и се ужасяват само при мисълта за пърхота. А за много от вас това ереален проблем, с който трябва да се справяш ежедневно. Ако все още не си намерил решение, следващите редове са за теб.

Реклама

Пърхотът (или Ptyriasis simplex capitis) e форма на себорейния дерматит, която засяга окосмената част на главата. Причинява се от сапрофитиращи (т.е. нормално живеещи по кожата) гъбички от рода Pityrosporon-P. ovale, известен в миналото като Malassezia furfur. Дали се касае за съвпадение или тази гъбичка е получила името си поради прилика с демона Фурфур не зная, но тя също като него е упорита и коварна. Фурфур(За справка, Фурфур е адски демон, изобразяван като елен, предводител на 29 легиона демони, пословичен лъжец, който създава бури, гръмотевици и светкавици, учи хората на тайни и божествени неща и кара мъжете и жените да се влюбват.)

Съществуват леки форми на пърхот – така нареченият „сух пърхот”, – както и по-тежки – “мазен пърхот”, при който засегнатите площи са по-обширни и има зачервявания, мазни люспи по скалпа и различен по интензивност сърбеж. Заболяването се влошава през зимните месеци и се подобрява през лятото. Стресът, урбанизацията, алкохолът оказват неблагоприятно влияние. Значителна роля оказват и андрогенните хормони. Пърхотът се среща много често при болни от паркинсонизъм и при хора в състояние на имунен дефицит (СПИН).

Ето няколко съвета от Вратовръзката…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here