5-те най-добри места за гмуркане с акули

0
1233

Ако си от хората, които предпочитат да плуват с акули, отколкото да пият бира и да ядат пържени картофи край плажа, то тези 5 места ще те заинтригуват.

Реклама

Гмуркането във води, където плуват акули, е спорт, за който писахме преди време. Въпреки че не изглежда досущ като добра идея, гмуркането с акулите има и екологична стойност – някои казват, че близките срещи със защитени видове спомагат за тяхното опазване, защото хората виждат акулите не като безмилостни хищници, а като същества с несъмнена, макар и малко плашеща еволюционна красота.

Ето кои са 5 от местата, където можеш да се гмуркаш, ако искаш заедно с теб да плуват няколко акули:

Остров Кокос, Коста Рика

Остров Кокос
Остров Кокос. Снимка: J RAWLS, Wikimedia Commons

Този малък необитаем вулканичен остров насред Тихия океан е вдъхновил Майкъл Крайтън да напише „Джурасик парк“. Остров Кокос се намира на около 500 км от бреговете на Коста Рика и на него има само една наблюдателна станция.

Някои туристи идват тук, за да наблюдават екзотични птици. Други – за да се гмуркат във водите наоколо, които се смятат за най-доброто място в света за плуване с акули-чук. През лятото тези акули могат да се видят със стотици по тези места.

Акула-чук
Акула-чук. Снимка: Barry Peters, Wikimedia Commons

Мястото никак не е лесно за гмуркане – водата е студена, теченията са силни, а островът е доста отдалечен. Иначе казано, не е за начинаещи.

Типута Пас, Рангироа, Френска Полинезия…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here