Как да се ориентираш без смартфон и GPS – част 1

0
1598

Слънцето

Реклама

Откъде изгрява Слънцето?

Отговорът на този въпрос до голяма степен представлява основите на навигацията по Слънцето.

Повечето хора веднага ще дадат отговор “от изток”, който обаче, както видяхме, не е съвсем верен.

Всъщност Слънцето изгрява точно от изток само в два дни от годината – в дните на равноденствията (пролетното около 21 март и есенното около 22 септември).

През всичкото останало време Слънцето изгрява от малко по-различна посока. Причината за тази фундаментална промяна на детските ни възгледи е наклонът на оста на Земята спрямо нейното движение около Слънцето.

В момента на лятното слънцестоене (около 21 юни за Северното полукълбо) Северният полюс е най-близо до Слънцето заради наклона на Земята, който в този момент е най-голям към Слънцето. Затова по това време в Северното полукълбо е лято, а в Южното – зима.

Така през лятото в Северното полукълбо Слънцето всъщност изгрява от североизток, а през зимата – от югоизток. При това разликата между изгрева през лятото и зимата е доста значителна – цели 90 градуса.

Как да използваш всичко това, за да се ориентираш?

Най-лесно е да се сетиш според това кой е сезонът кой от двата полюса е наклонен към Слънцето. Така ще знаеш в каква посока спрямо изток и запад ще изгрява и залязва Слънцето. И това важи за всяка точка на света.

Иначе казано, ако ти се налага да се ориентираш…

… най-добре си носи смартфона. И се старай да не се губиш.

И не забравяй – Слънцето е добър ориентир, но трябва да знаеш как да го използваш. Това важи и за звездите през нощта, както и за положението на Слънцето по обяд. Но за това – в продължението.

снимки: sxc.hu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here