Как да се ориентираш без смартфон и GPS – част 1

0
12611

Слънцето

Реклама

Откакто има смартфони, да се загубиш е доста трудно.

Само че на смартфоните им се случват разни неща – падат им батериите, остават без интернет, губят обхват и т.н. А понякога, даже с батерии, обхват и интернет, смартфонът не ти върши кой знае каква работа, ако се опитваш да се ориентираш на място, което няма улици (извън града, в гора и т.н.)

Иначе казано, никога не е излишно да знаеш някои основни неща за ориентирането без смартфон и GPS.

Един забележим ориентир – Слънцето

При Слънцето нещата са прости – то изгрява от изток и залязва на запад. Така можеш да се ориентираш в посоките, ако си в планина, гора, пустиня и т.н.

Дали?

Не, не е съвсем така.

Линията изток-запад, по която привидно се движи слънцето по небето (защото всъщност не то се движи, а Земята, казва науката) не е винаги една и съща. Тя се променя според сезона и зависи от това къде точно в света се намираш.

На колкото по-голяма географска ширина си и колкото по-близо си до момента на някое от двете слънцестоения, толкова по-далеч от запад и от изток е пътят на Слънцето.

Най-крайният пример – ако си в Полярния кръг през юни, то ще видиш, че Слънцето изгрява и залязва толкова на север (т.е., толкова далеч от изток и от запад), че между изгрев и залез няма разлика. Иначе казано, Слънцето не изгрява и не залязва.

Линията изток-запад е наистина изток-запад само при равноденствията през март и септември.

През март или септември, ако тръгнеш по посока на изгрева и в края на деня се обърнеш и тръгнеш в посока към залеза, най-вероятно ще стигнеш там, откъдето си тръгнал.

Ако обаче направиш същото нещо през юни или декември, ще се загубиш.

В средата на зимата, ако тръгнеш към изгрева и после искаш да се върнеш обратно в началната си точка, ще трябва да вървиш не към залеза, а така, че залезът да е над лявото ти рамо.

Откъде изгрява Слънцето?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here