Как да скъсаш с хобито си

0
162

Китара

Реклама

Можеш да намериш всякакви видове съвети за това как да скъсаш с гаджето си, как да разкараш приятел, който ти вреди, или как да се справиш с неприятни колеги. Как обаче да скъсаш с хобито си? Това понякога е по-трудно, отколкото звучи. А дали няма начин нещата между вас да се оправят?

Време ли е да скъсате?

Ако в дъното на гардероба ти има ски екипировка, която е купена преди пет години и все още не е използвана, има вероятност това да си остане така. Да, все се каниш да направиш онази ски почивка, заради която купи екипа, обаче…

Или виж в мазето. Ако там са складирани един куп ракети и топки за тенис, а ти не си играл от трети клас, има вероятност ракетите и топките просто да заемат място.

Или може би си имаш китара, на която се каниш да се научиш да свириш от… колко години?

Всички тези случаи говорят едно – това хоби май не ти е наистина хоби. Може да си планирал да се занимаваш с него или да си се увлякъл по него покрай приятели, но явно не го искаш толкова много. Ако не се сещаш за хобито си и не му отделяш поне по един час всеки месец, тогава чисто и просто превръщаш къщата си в музей за екипи, съоръжения, спортни обувки и всякакви такъми.

Защо просто да не си пазя всички тези неща? Може някой ден…

Защото всеки път, когато минеш покрай уиндсърф дъската, която се мъдри зад фотьойла, ще си казваш: „Ех, ще ми се да имах време за това…” и всяко такова минаване ще значи чувство на вина и неудовлетвореност.

Как да решиш дали е време?

1. Определи какви хобита имаш – или си мислиш, че имаш – и извади всички неща, свързани с тях. Подреди ги някъде, където можеш да оцениш колко място заемат.

2. Запиши си всяко едно от хобитата. Сега се върни една година назад и се опитай да прецениш по колко време си отделил на всяко хоби за изминалите 12 месеца. Бъди честен.

3. Всяко хоби, за което си отделил по-малко от 10 часа за изминалата година, е време да си ходи. Помисли дали можеш да подариш предметите, свързани с него, на някого и дали можеш да ги продадеш.

4. Хобитата, за които си отделил съвсем малко повече време, могат да останат, но са под наблюдение.

Обаче аз наистина харесвам хобито си!

Възможно е да не си отделял много време за своето хоби през последната година, но въпреки това да си го харесваш достатъчно, за да не искаш да се разделиш с него. В този случай може би е време да си преподредиш приоритетите.

Ако например риболовните ти принадлежности си стоят непокътнати месеци наред, защото през уикенда все се оказваш пред телевизора вместо за риба, може би трябва да пробваш да дадеш шанс на хобито си. Т.е., да му отделиш повече време с помощта на малко организация.

снимка: sxc.hu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here