Когато става дума за вино, винаги може да се научи нещо от французите. Доказателство за това твърдение е нагледният урок на тема „Отваряне на бутилка вино без тирбушон” с лектор един не особено трезвен французин.
Внимание! Методът не е изпробван в редакцията и затова не твърдим, че е безопасен!
След това важно уточнение можем да продължим със стъпките, които да предприемеш в случай, че много ти се иска да отвориш бутилка вино, само че нямаш тирбушон. И в случай, че не ти харесва идеята да набуташ корковата тапа в бутилката или да се опиташ да я измъкнеш на парчета с помощта на остър предмет. (Последните два варианта са за ценителите на корка, които предпочитат да замезват с тапи, отколкото със синьо сирене.)
И така, отваряне на вино без тирбушон, стъпка по стъпка:
Стъпка 1: Махни фолиевото покритие на тапата със зъби и нокти.
Стъпка 2: Събуй едната си обувка.
Стъпка 3: Постави бутилката с дъното надолу в обувката си.
Стъпка 4: Започни да блъскаш обувката – с бутилката в нея – в най-близката стена, докато корковата тапа не започне да излиза от гърлото на бутилката.
Стъпка 5: Извади тапата. (За по-ефектно – със зъби.)
Ако все още не вярваш, че методът работи, ето го и видео урока:
снимка: sxc.hu