3 финансови урока от Бенджамин Франклин

0
112

100 долара

Реклама

Писател, изобретател, печатар, дипломат, държавник и един от Бащите-основатели на САЩ – Бенджамин Франклин е бил доста неща. Включително и доста практичен човек. И макар да е живял преди повече от 200 години, животът му и нещата, които е писал, дават доста ценни уроци, които звучат актуални и днес:

1. Бъди наясно с истинската стойност на нещата

Финансовите уроци не винаги се учат в училище. Някои от тях научаваме още в детството си и тази история от детските години на Бенджамин Франклин е един такъв урок

Когато бил на седем години, Франклин видял друго момче, което си свирело със свирка. Звукът толкова много му харесал, че Бенджамин поискал от момчето да купи свирката му, като му предложил всички пари, които носел в себе си. Момчето с радост се съгласило.

Малкият Бенджамин се прибрал щастлив вкъщи и започнал да оглася къщата с новата си свирка. Радостта му обаче бързо била пресечена, когато братята и сестрите му му казали, че свирката всъщност струва четири пъти по-малко, отколкото Франклин бил платил.

В началото детето се натъжило, но с течение на времето бъдещият изобретател и държавник осъзнал, че урокът със свирката всъщност е много ценен. След тази детска случка Франклин пише, че винаги е внимавал да не дава твърде много пари за нещата, които иска, без да знае истинската им цена.

2. Инвестирай в себе си

Бенджамин Франклин разказва за себе си, че винаги много е обичал да чете и че е давал всичките си свободни пари за книги. Постепенно събрал доста солидна библиотека, която му дала възможност да работи върху себе си и да разшири знанията и културата си. Франклин разказва, че всеки ден отделял по два часа, за да чете и учи, и добавя в автобиографията си: „Четенето беше единственото забавление, което си позволявах.”

С тази организация и мотивация Бенджамин Франклин успява да стане световно признат писател, учен и дипломат, въпреки че формално е ходил на училище едва няколко години.

Урокът в случая е: ако искаш в дългосрочен план да печелиш повече пари и да имаш повече време, инвестирай и двете в краткосрочен план. Този урок може да се приложи не само за образованието, но и за здравето, връзките, кариерата.

3. Времето е пари…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here