Как да правиш по-хубави снимки с телефона си

0
91

Снимка с телефон

Реклама

4. Внимавай със светкавицата

Тя може да ти осигури снимка при недостатъчна светлина, но много телефони използват светкавицата повече, отколкото е необходимо. А бялата светлина от LED светкавицата може да е прекалено силна и да направи хората да изглеждат като призраци. Понякога дори може да се окаже, че снимката би ти се получила по-добре без светкавица, макар и малко по-тъмна. Ако имаш съмнения, най-добре направи една и съща снимка в два варианта – без и със светкавица. Ако пък държиш на светкавицата, пробвай да сложиш пред нея нещо бяло като парче кърпичка или лист хартия, за да омекотиш светлината.

5. Проверявай резолюцията

При повечето телефони имаш възможност да правиш снимки с различни резолюции. По-ниските са подходящи, ако просто искаш да направиш снимката бързо и да я пратиш на някого. Ако обаче правиш снимка, която ще искаш да запазиш и при която качеството има значение, избери по-високата революция. Ако правиш важни снимки и после разбереш, че си снимал на 640×480, няма да си много щастлив. Друго, което трябва да се има предвид, е, че някои телефони преоразмеряват снимките, когато ги изпращаш.

6. Ръката ти трябва да е стабилна

За да избегнеш размазването, ръката ти винаги трябва да е стабилна, а най-добре – подпряна на някаква повърхност. Още по-добре е, ако имаш съответната настройка на телефона, която не ти позволява да снимаш, докато ръката ти трепери, дори и съвсем малко.

7. Обърни внимание на баланса на бялото

Обикновено камерите на телефоните сами си нагласят баланса на бялото, но понякога, при малко светлина, това не е толкова сигурно. Затова, ако си на място с недостатъчно светлина, дай на камерата няколко секунди, преди да снимаш, за да „свикне” със средата. Ако въпреки това получиш прекалено оранжева снимка, нагласи баланса на бялото ръчно с помощта на настройките.

8. Погледни каква е експозицията

Тъй като най-големите проблеми при снимките с телефон са при малко светлина, експозицията е една от настройките, които могат да ти помогнат най-много. Ако заложиш на по-висока експозиция, това дава възможност на повече светлина да влезе в обектива, което значи, че снимката ти ще е по-ярка.

Улови момента

Въпреки всичко казано дотук, не забравяй, че понякога хубавата снимка зависи изцяло от това да хванеш момента. Затова се може да ти се наложи да избереш бързата, макар и с по-лоши настройки снимка, вместо да загубиш ценни секунди в нагласяне на настройки.

снимка: sxc.hu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here