Как да правиш по-хубави снимки с телефона си

0
145

Снимка с телефон

Реклама

Камерите на мобилните телефони имат едно огромно предимство пред фотоапаратите – винаги са с теб, когато телефонът ти е с теб. Не ти трябва допълнително място в багажа, нито специален калъф.

Само че не винаги можеш да направиш добри снимки с камерата на телефона си. И въпреки че телефоните, камерите и приложенията за снимане са различни, има няколко общи правила, които ще ти помогнат да направиш по-добра снимка с телефона си.

Придържай се към основните правила

Въпреки че те са основни и едва ли има човек, който да не е чувал за тях, понякога се случва да ги забравим. А именно те са първото необходимо условие за хубава снимка:

1. Използвай светлината

Без значение какъв фотоапарат използваш, основно правило е обектът ти да е добре осветен. При камерите на телефоните това е още по-важно, тъй като при тях е особено трудно да се направи добра снимка с недостатъчно светлина. Светлината трябва да осветява обекта, а не обектива на фотоапарата. Изключение е, ако искаш да направиш снимка на силует – тогава правиш точно обратното.

2. Почиствай обектива

Няма много хора, които да пипат с пръсти обектива на фотоапарата си. При телефона обаче нещата са по-различни – слагаме го по джобовете, пипаме го навън, когато ръцете ни не са особено чисти, и понякога се случва да го хванем така, че да лепнем мазно петно от пръста си върху обектива на камерата. Затова, преди да снимаш с телефона, забърши обектива на камерата.

3. Избягвай дигиталния zoom

Ако искаш да снимаш нещо отблизо, приближи се до него. От дигиталния zoom няма никакъв смисъл – снимката ти само ще изглежда мазна. Ако не можеш да се приближиш до обекта, по-добре до снимай без zoom и после изрежи ненужните части от снимката с някоя програма за обработка на снимки.

Светкавицата, резолюцията, балансът на бялото…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here