Как да гледаш хората в очите

0
13321

Усмихнат мъж

Реклама

Както вече писахме, да гледаш събеседника си в очите е много важно, но може да бъде и трудно. Най-важното е да изглеждаш искрен, без да ставаш досаден, като се взираш в хората. Последното може да бъде не само досадно, но и доста плашещо.

Няколко основни положения:

1. Не прекалявай

Да гледаш хората в очите показва искреност и откритост и може много да ти помогне и в кариерата, и в личния живот. Това обаче не значи да се взираш в очите на хората, без да отместваш поглед. Подобно вторачване ще накара човека срещу теб да се почувства доста неудобно.

2. Внимавай с хората, с които току-що си се запознал

Когато говориш за първи път с някого, опитай се да спазваш следното правило: колкото повече го гледаш в очите, толкова повече се облягай назад (ако седиш) или леко се накланяй назад (ако си прав). По този начин ще осигуриш пространство между вас, което е много важно при първоначално запознанство.

3. Да гледаш хората в очите, ОК. Ама в кое око точно?

Както знаеш, когато си близо до някого, не е възможно да го гледаш едновременно и в двете очи. Погледът ни съвсем естествено се мести от око на око. Затова, когато гледаш някого в очите, остави погледа си да следва това естествено движение от едното до другото око. Не се опитвай да гледаш човека между очите – това се усеща и изглежда изкуствено и неискрено.

4. Прави паузи

Съвсем естествено е погледът ти да се мести и да не гледаш човека, с когото говориш, през цялото време. На всеки няколко секунди е нормално да поглеждаш встрани.

Интересно е, че експертите съветват, когато изместваш погледа си от своя събеседник, да не поглеждаш надолу, а встрани. Причината е, че поглеждането надолу внушава по-ниско социално положение, срам, неудобство или подчинение. Иначе казано, все неща, с които не би искал хората да те свързват. Затова, когато не гледаш човека в очите, отмествай поглед встрани, а не надолу.

Бъди естествен

Това е най-важното при гледането на хората в очите. Не прекалявай и не бъди изкуствен. Ако имаш проблеми с гледането на хората в очите, в началото може да трябва да положиш известно усилие и във всеки един момент да мислиш какво точно да правиш. С времето и практиката обаче това ще стане по-лесно и по-естествено.

снимка: sxc.hu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here