Лоши приятели

0
855


Когато са добри,
приятелите са едно от най-ценните неща. Когато са лоши, е по-добре без тях. Понякога може да е трудно да се различат едните от другите, но има няколко класически случая на лош приятел, които ще разгледаме.

Реклама

Малка уговорка: пиша в мъжки род, но всичко това се отнася и до приятелките ти жени.

Взимащият

Всяко приятелство е изградено малко или много на взаимопомощ. Когато имаме някакъв проблем, първо се обаждаме на най-близките си приятели, което е нормално. Проблемът идва тогава, когато ти винаги се отзоваваш, а насреща не получаваш нищо.

ТелефонТози тип лош приятел може да има много разновидности. Едни постоянно те молят за услуги от всякакъв вид, а когато ти им се обадиш за нещо такова, или са заети, или няма как да ти помогнат, или просто не можеш да ги намериш. Ти им помагаш да си направят ремонта, а когато ти започнеш с твоя, ти казват, че точно тогава планират да ходят на почивка. Други винаги поставят собствените си нужди преди твоите и собственото им удобство е по-важно от това, че приятел има нужда от помощ. Това е типът, който няма да ти вдигне, когато му позвъниш посред нощ, защото спешно имаш нужда от приятелска помощ. Но пък няма да се поколебае да ти звънне, когато той е в беда.

Всичко това може да се отнася и до финансите. Взимащият приятел или няма дребни да си плати питието, или е във временна финансова дупка от няколко години, или се появява с празни ръце на събирания, където всеки носи по нещо. Често забравя да ти купи подарък за рождения ден, което не му пречи да се появи на почерпката. Той самият не обича да черпи.

А може да се отнася и до времето. Твоето. За този тип лош приятел твоето време е неограничен ресурс, с който може да разполага – да те кара да се виждате само във време и място, удобни за него, да те мъкне със себе си, когато не иска да е сам и т.н. Разбира се, неговото време е друго нещо – то е ценно и затова той често няма време за теб, когато ти имаш нужда от него.

Ласкателят…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here