Да облечеш тореадор

0
842

Наричат дрехите на тореадорите “костюми от светлина” заради многобройните разноцветни и блестящи елементи по тях.

Реклама

Да се направи един такъв костюм е истинско изкуство и много работа – нещо, което Хусто Алгаба знае много добре. Той е един от петимата човека в света, които са се специализирали в това да шият костюми за тореадори.

Хусто Алгаба

Хусто смята, че костюмът на тореадора му помага да триумфира в коридата чисто психологически. И че добрият костюм е като втора кожа.

Дизайнерът разказва, че през 18 и 19 век дрехите на тореадорите са били доста по-широки и свободни. През 20-те и 30-те години на 20 век обаче започнали да ги правят по-тесни и оттогава модата почти не се е променила. Теснотата на дрехите помага на тореадора да поддържа концентрацията си, да бъде винаги нащрек.

„Вярвам в съдбата и мисля, че тя е написана 100 години преди да се роди човек. Аз нямах нищо общо с този занаят, нито моите родители – те бяха касапи. Веднъж обаче отидох на корида в началото на 60-те и това толкова ме мотивира – бях пътувал 100 километра, за да отида, – че още там, в онзи момент, си казах – беше като клетва, като обещание: „Трябва да стана или тореадор, или който там им шие костюмите.“” – това си спомня днес Хусто за деня, в който е избрал каква ще бъде професията му.

От тази корида минават четири години, преди съдбата, в която Хусто вярва, да се намеси под формата на една обява. По онова време Хусто е на 18 и иска да стане пилот. Само че вижда обява за работа в едно шивашко ателие. Отива да види за какво става дума и там среща известния тореадор Ел Кордобес, който е отишъл да си шие костюм.

Детайл от костюм на тореадор

Тази случайна среща припомня на Хусто обещанието, което е дал сам на себе си – че ще стане или тореадор, или шивач на костюми за тореадори. Обещание, за което до онзи момент е забравил. Останалото е история или, както би казал Хусто, съдба.

Десетина години по-късно той вече шие костюми, за да се превърне в едно от най-големите имена в модата на коридата.

Хусто Алгаба – заедно с още около 50 човека – шие по 150 тореадорски костюма на година. Не само за кориди, но и за опери, театри, филми.

В целия свят има само петима шивачи, които шият ексклузивно костюми за матадори…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here