Катрин Мартин за Гетсби и костюмите

0
1030

Великият Гетсби

Реклама

“Височината на яките на актьорите е нещо изключително важно за Баз (Баз Лурман е режисьорът на “Великият Гетсби” и съпруг на Катрин). Аз не обичам ризи, които стоят твърде отворени, затова винаги затварям пролуката или с вратовръзка с игла, или просто като режа формата на яката. Всички тези детайли може да не се виждат на пръв поглед, но когато се съберат – правилната кърпичка, правилната вратовръзка и точната височина на яката, която отива на лицето на мъжа, – всички тези детайли са нещо, което обичам.”

“Том Бюканан трябваше да има жестоко тяло. Трябваше да е спортист, който почти излиза от дрехите си, затова ризите на актьора винаги бяха малко по-малки – така предадохме неговата телесност. И от другата страна е естетичният, строен Лео, при когото всичко е ушито безупречно.”

Великият Гетсби“Точно както в сцената с ризите в “Гетсби”, Brooks Brothers са имали всички цветове на онова време – розови, лимонени. През 30-те цветовете са били по-смекчени. И беше доста забавно да се ровим из архивите на Brooks Brothers и да видим как те са се развили в американски стандарт за стил, как са взели английските вратовръзки и са сменили посоката на райетата, за да не се правиш на европеец. Вече си американец със свой собствен стил и своя Бръшлянова лига.”

“Розовият костюм се е смятал за вулгарен в известен смисъл, но Гетсби го носи, защото обича Дейзи и смята, че това е най-хубавият костюм, който има. Той не обмисля ситуацията или политическия пейзаж и няма опита да разбере грешката си. Той е просто едно бедно фермерско момче, което е трябвало да се научи да бъде джентълмен. Много е трогателно.”

“Но хубав костюм на хубав мъж е нещо хубаво.”

Виж още: Великият Гетсби и стилът на 20-те

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here