Щрихи от етикета за обща употреба – 5

0
53

Ако някой кихне

Логично трябва да му кажеш „Наздраве!”, но какво правиш, ако е кихнал върху храната ти? Етикетът казва, че спокойно можеш да не я ядеш, но не трябва да споменаваш защо си я оставил или да правиш сцена.

Реклама

Да оближеш ли вилицата/лъжицата си, преди да ги оставиш на масата?

Това е абсолютно забранено. Можеш да ближеш приборите си само в момента, в който ядеш с тях. В другите случаи, например след като си си разбъркал кафето, оставяш лъжичката директно в чинийката на кафето. Не е учтиво и да изядеш само част от храната в лъжицата си. Затова не загребвай повече, отколкото можеш да изядеш на една хапка – навъзпитано е в лъжицата да остане храна и да трябва да я връщаш в чинията.

Клечка за зъбиНякой има нещо между зъбите

В никакъв случай не трябва да казваш това на всеослушание. Ако този някой ти е близък, кажи му тихо; ако е някой непознат и/или важен човек, по-добре си замълчи.

За да не изпаднеш ти в такова положение, след като свършиш с храната, се отбий до тоалетната и провери дали всичко по зъбите ти е наред. Също така, ако ти се налага да използваш клечка за зъби, не забравяй, че това също се прави в тоалетната, не на масата. Ако на масата усетиш, че имаш нещо между зъбите, можеш да се опиташ да го махнеш с език, но ако не стане, трябва да се извиниш и да се оттеглиш, за да го махнеш.

ЛукНе обичам тази храна!

Какво правиш, ако не искаш да ядеш част от ястието (например лука в салатата)? В никакъв случай не махаш нежеланата съставка от чинията си. Старай се да ядеш около нея или да я изтикаш в единия край.

Ако вече е късно и си лапнал нещо, което не обичаш, не забравяй златното правило: ако искаш да изплюеш нещо в официална среда, принципът е, че то трябва да излезе от устата ти по същия път, по който е влязло. Ако си внимателен, никой не би трябвало да забележи какво правиш. Този начин важи и за неща като костилки, семки и т.н. След като си извадил нещото с вилица, пръсти и т.н., остави го на ръба на чинията си.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here