Интернационален етикет: поздрави

0
552

Поздрави

Реклама

Както знаеш, когато се срещаш с чужденци, винаги прави добро впечатление, ако познаваш техните обичаи и се съобразяваш с тях. Това може да ти е особено полезно, ако правиш бизнес с хора от други националности.

Въпреки че традиционното западно ръкостискане се приема на практика навсякъде, в различните държави то все пак има и някои особености.

Китай

Ръкостискането е прието, но то се прави с по-слаба хватка и с „помпащо” движение. Също така, когато поздравяват някого, китайците имат обичай леко да свеждат поглед в знак на уважение. Ако се втренчиш в очите им, това може да се приеме като знак за неуважение.

Япония

Там са приети и ръкостискането, и поклонът. Най-добре е, ако се срещаш по работа с японец, да го поздравиш по начина, по който и той те поздрави. Ако той избере да ти подаде ръка, ръкостискането трябва да е леко. Ако пък ти се поклони, поклони му се и ти.

Русия

Ръкостискането при руснаците обикновено е здраво, със силна хватка. Ако вече си се срещал с този човек, той може да реши и да те прегърне. Някои руснаци поздравяват гостите си – и мъже, и жени – с целувки по бузите, докато рускините предпочитат ръкостискането.

Франция

При французите е важно да се ръкуваш с всички присъстващи. Самото ръкостискане е с едно бързо и енергично движение. То се прави и при срещата, и при взимането на довиждане.

Латинска Америка

При латиноамериканците ръкостискането е леко, но продължително. Ако се отдръпнеш твърде бързо, това може да се приеме за неуважение.

САЩ

За американците ръкостискането трябва да е силно, но не твърде агресивно. Важно е и да се усмихнеш и да гледаш човека в очите.

Първото впечатление е най-важно

При бизнес контактите първото впечатление е основно, защото то определя отношението на човека отсреща към теб и към съвместната ви работа.

снимка: enriqueburgosgarcia, Flickr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here