Цената на чаша кафе

0
301

Сутрин рано, когато едва гледаме, една чаша кафе може наистина да е безценна. Само че тук става дума за съвсем истинска цена, и то не малка.

Реклама

Въпреки че не е най-скъпото кафе в света, Esmeralda Especial заслужава поне второто място. Наскоро японската верига кафенета Saza Coffee Co купи такова кафе на търг за $117,5 за паунд (1 паунд= 453,6 г). Това е почти 100 пъти по-висока цена от тази на повечето видове кафе. И така в Япония вече може да се намери кафе на цена $18 за чаша.

Зърна кафе

Esmeralda Especial се прави от кафеното растение Гейша. Неговата родина е Етиопия, но през 50-те растението се разпространява в Централна Америка, по-точно в Коста Рика и след това Панама. Растението вирее в по-мек екваториален климат в сравнение с други сортове и резултатът е повишена киселинност на зърната. В готовото кафе се усещат нотки на жасмин и цитрус.

Въпреки това обаче Esmeralda Especial, което идва от Панама, не може да се мери по цена с Копи Лувак.

Caffe Raro

Миналата година барманът Дейвид Купър създаде Caffe Raro – комбинация от Копи Лувак и Jamaican Blue Mountain. Резултатът беше толкова изключително кафе, че цената на една чаша беше определена на $99. Това е най-високата известна цена за чаша кафе. Приходите бяха за организация в подкрепа на болните от рак.

Копи Лувак се прави от зърна, които са изядени от малък хищник, наречен азиатска палмова цивета (Paradoxurus hermaphroditus). Смята се, че тези животни подбират за храна само най-добрите и зрели зърна кафе. След като циветата е изяла зърната, те минават през храносмилателната й система. Храносмилателните ензими разграждат месестата част на зърната, преди животното да ги изхвърли с изпражненията си. Те се събират и от тях се отделят зърната, като фекалиите се отмиват. Тогава зърната се пекат и от тях се прави най-скъпото кафе в света.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here