Работна среща в Скайп

0
12326

Камера

Реклама

С развитието на новите технологии все по-често е възможно да избегнем срещите лице в лице. Работни срещи и интервюта за работа спокойно могат да се провеждат и чрез видео разговори (в Скайп и т.н.)

Тези разговори могат да ни се струват по-неофициални, защото често ги провеждаме в дома си, но това е заблуда. Без значение дали си пред компютъра или на истинска среща, е необходимо да изглеждаш възможно най-професионално.

Ето как:

1. Направи профила си професионален

Името, снимката на профила ти, статуса ти – това са нещата, които ще направят първото впечатление. Затова се постарай те да изглеждат възможно най-професионално. Потребителското ти име трябва да звучи сериозно и цялостният ти образ трябва да внушава доверие в способностите ти.

2. Избери мястото

При видео разговорите по работа е важно да имаш предвид какво вижда човекът отсреща. Ако не искаш семейните ти снимки или снощните ти дрехи да се виждат (а като цяло не би трябвало да искаш), премести ги. Също така, избягвай места, където зад теб ще се вижда движение, което може да е разсейващо.

3. Облечи се добре

Ако имаш бизнес среща в Скайп, за нея трябва да се облечеш също толкова делово, колкото и за среща лице в лице. Дори и да е 11 ч. вечерта, това не е повод да се появиш по пижама. Също така, добре е да си избере риза, чийто цвят контрастира с цвета на стената зад теб, за да не изглеждаш като плаваща в пространството глава.

4. Започни разговора учтиво

Най-добре пиши на човека отсреща, че си там, и го попитай дали времето все още му е удобно. Ако не получиш отговор веднага, недей да настояваш. Изчакай и дай време на човека да се подготви, ако не е готов.

5. Гледай човека в очите

Когато водиш видео разговор, естествената ти реакция е да гледаш към екрана, докато всъщност трябва да гледаш към камерата. Постарай се да гледаш към нея, а не към образа на човека на екрана.

Езикът на тялото, звукът и още…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here