Кучката на офиса

0
81

КучкаНе я възприемай като жена

Реклама

Не й прави комплименти, не й помагай да носи книжа и не й давай път. Недей да й се мазниш по какъвто и да било начин – това поведение ще й стане ясно на секундата и вероятно ще я озлоби още повече.

Не критикувай нея, а работата й

Ако тя не спира да те критикува, включително и пред шефовете ви, може да ти се наложи да върнеш услугата. Но в никакъв случай не говори за нея като за личност. Критикувай работата й, спокойно и аргументирано.

Намери си съюзници

Ако си имате офис кучка, тя по всяка вероятност не е трън само в твоите очи. Ако имаш достатъчно близки колеги, обсъдете проблема заедно и предприемете общи действия.

Изгради приятелски отношения

Това е продължение на предишната точка. Колкото по-здрави приятелски връзки имаш с останалите колеги, толкова по-добре. Но не забравяй и ръководството. Ако можеш, обядвай отвреме навреме с шефа си, а като се засичате на кафе машината, спомени нещо за работата, която вършиш. Използвай всяка възможност да му напомниш за това колко добър служител си, но без да се самоизтъкваш. Колкото по-добра е репутацията ти, толкова по-трудно ще е за кучката да я разруши.

Насочи злобата й нанякъде

Признаваме, че това е подъл съвет, но ако нищо друго не проработи, можеш да го пробваш. Все пак живеем в конкурентен свят. Ето за какво става дума – ако не можеш да се справиш със злобното поведение на колежката-кучка, насочи го към някого друг. Най добре към друга жена. Намекни на офис кучката, че еди-коя си ваша колежка има симпатиите на шефа и се очаква той да я повиши. Ако си максимално „дискретен”, като й го казваш, кучката може и да се хване и да изостави останалите хора в офиса, за да преследва онова бедно момиче. Казахме ти, че съветът е подъл. Ако прибегнеш до него, ти се разправяй със съвестта си.

Изчезни!

Това е за много крайните случаи. Има компании, които открито или не култивират кучки (не само жени, но и мъже). Състезателността, амбицията и желанието за успех на всяка цена на тези места се приемат като по-важни от дипломата. Извънработните занимания по забиване на нож в гърба са заменили картите за фитнес. А може и на ръководството просто да не му се занимава с поведението на кучки.

Във всички тези случаи просто си потърси друга работа. Работно място, където пречат на работата ти, а началството одобрява това поведение, просто не ти дава добри перспективи.

Преди да стигнеш до това крайно решение, пробвай все пак да говориш с прекия началник на колежката кучка. Бъди спокоен и излагай само факти, без мнения и епитети. Не забравяй да изтъкваш, че работата страда от поведението на кучката – този аргумент е най-важен за мениджъра.

снимки: sxc.hu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here