Как да се справиш на нова работа

0
31

Служители

Реклама

4. Слушай и наблюдавай колегите си

В началото е най-добре да слушаш повече, отколкото говориш. Недей още от първите дни да се опитваш да впечатлиш новите си колеги с невероятните си идеи или с миналите си постижения.

Най-добрият начин да спечелиш симпатиите на околните не е като се хвалиш, а като вършиш добре работата си. Постепенно ще дойде времето, в което ще можеш да разкажеш по-свободно за себе си.

5. Все пак бъди общителен

Това, че трябва да се въздържаш от много приказки, не значи, че трябва да мълчиш. Ако културата на офиса го позволява, обядвай и пий кафе с колегите и си говори с тях. Също така, ако някой ти предложи помощта си за някаква задача, с която са те натоварили, не отказвай.

6. Провери дали си вършиш добре работата

За да си добър в това, което правиш, трябва да си наясно какво точно се иска от теб и дали се справяш добре със задълженията си. За тази цел най-добре попитай прекия си началник. Недей да си просиш похвали, просто му обясни, че тъй като работата е нова за теб, би искал да получиш неговото мнение за това как се справяш.

7. Не закъснявай

Това е особено важно, когато си нов. Постарай се да си винаги навреме на работа. Ако имаш проблеми със закъсненията, виж някои от най-честите причини за тях и как да ги неутрализираш.

Нормално е да си притеснен

Когато започваш нова работа, е нормално да се чувстваш поне малко притеснен, особено ако нямаш достатъчно опит или ако започваш работа в нова за теб област.

Вместо да се притесняваш и да се чувстваш глупаво обаче, помисли за следното: теб са те наели за тази работа. Очевидно, че е имало неща в теб, в CV-то ти и в опита ти, които са били достатъчни, за да получиш работата. Затова, ако в началото имаш проблеми с работата, не се притеснявай, а се съсредоточи върху начините да се справиш с тях.

И не забравяй – всеки, дори и шефът ти, някога е бил нов в работата си.

снимки: sxc.hu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here