6 умения, които водят до успеха

0
416

Мишена

Реклама

Кариерата ти е в застой и се чудиш защо не ти дадоха повишението, което заслужаваш? Ако смяташ, че работата ти не върви добре, можеш да промениш нещата, като се вгледаш в себе си и прецениш дали имаш уменията, които водят до успеха. И ако ги нямаш, да се постараеш да ги развиеш.

1. Комуникативни умения

Умението да говориш с различни хора е абсолютно необходимо, независимо от това в каква сфера работиш. Трябва да можеш да разговаряш както с висшестоящи, така и с подчинени. Не трябва да се притесняваш и когато ти се налага да се изправиш пред много хора и да направиш презентация или да произнесеш реч.

За да подобриш комуникативните си умения е много важно да се научиш да се съобразяваш с аудиторията си, за да използваш подходящи за нея думи. Друго основно нещо е да гледаш хората в очите, когато им говориш. Колкото по-добре се изразяваш, толкова по-голям шанс имаш хората, пред които говориш, да те запомнят.

За начало пробвай да елиминираш напълно притеснението, без значение дали говориш с бизнес клиент или с продавачка в магазин. Ако разговаряш спокойно и казваш точните неща, скоро ще усетиш, че ставаш все по-добър в общуването.

2. Увереност при взимането на решения

Нерешителността означава посредственост. Това може да ти звучи крайно, но е факт, че колкото по-неуверен изглеждаш, толкова по-трудно можеш да убедиш околните в своите качества.

За да напредваш в кариерата, трябва да показваш лидерски качества. А лидерът винаги е сигурен в правилността на своите решения. Дори и да сгрешиш, фактът, че си се изправил и си заявил позиция, ще ти спечели много повече уважение, отколкото нерешителността.

Ако се страхуваш, че може да вземеш погрешно решение, погледни нещата от друга страна – страхувайки се, няма да направиш нищо, което е по-лошо от това да се опиташ и да сгрешиш. Един от начините да си уверен в решенията си е внимателно да преценяваш ползите и възможните загуби от даденото действие.

3. Носене на отговорност

Увереността в решенията е хубаво нещо, само че не винаги те се оказват правилни. Способността да поемаш отговорност за погрешните решения е друго важно умение, което ти трябва по пътя към успеха.

Не се опитвай да обвиниш друг човек за своите грешки. Напротив, мъжката постъпка в случая е да признаеш, че си сгрешил, като покажеш, че си готов както да поемеш отговорност, така и да бъдеш оценяван и критикуван.

Най-важното при допускане на някаква грешка е сам да се опиташ да я поправиш и да се учиш от нея.

Още…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here