5 правила за успешна кариера

0
74

В офиса

Реклама

Те са съвсем простички, а дават големи резултати. Виж няколко лесни начина, по които ще увеличиш шансовете си за напредък в професията си:

1. Изпълнявай задачите си

Без значение каква е позицията ти, придържай се към нея. Не превишавай правата си, но и не смятай, че някакви задачи са под нивото ти, при условие, че влизат в длъжностната ти характеристика. Това е доста просто и ефикасно правило за успех в кариерата – прави това, за което са те взели на работа. В определени случаи е позволено и повече, но по-малко – никога.

2. Работата е преди приятелството с колегите

Има хора, чиято основна причина да станат и да отидат на работа е, че ще пият кафе с колегите си и ще обсъждат някакви общи теми. Именно това обаче е погрешно. Приятелствата, които изграждаш в офиса, са нещо хубаво, но то е само бонус към работата ти, а не основна причина да работиш.

3. Дръж си устата затворена

Нали знаеш, че информацията е сила? Само че към това правило прибави още едно: за да бъде сила информацията, която имаш в офиса, не я споделяй с никого, освен ако това не ти носи полза. Ако позицията ти е такава, че имаш достъп до определена информация, това е предимство само дотогава, докогато тази информация е само твоя. Ако почнеш да я споделяш, влиянието ти ще намалее.

Друго, за което задължително трябва да мълчиш в на работа, е личният ти живот, както и неща от сорта кой с кого се сваля в офиса. Разпространяването на клюки олекотява позициите ти и намалява уважението на околните към теб.

Единственото, за което трябва да не се притесняваш да говориш, е работата и всичко, свързано с нея.

4. Взимай работата си насериозно

Има един вид хора, които никога няма да напреднат в кариерата си. Това са хората, които гледат на работата си като на шега, измъкват се в почивки възможно най-често, постоянно търсят някого, с когото да си поприказват на по кафе.

За да те уважават околните и за да напредваш в професията си, трябва да уважаваш работата си. ОК, това не е мечтаната ти позиция, но пък е част от пътя към нея. Ако всеки ден влизаш в офиса с убеждението, че работата ти е важна, това ще повиши собственото си самочувствие и ще накара околните да те уважават повече. Това не значи да се хвалиш с отминали успехи, просто да уважаваш собствения си труд и приноса си към структурата, в която работиш.

5. Обличай се подходящо

В зависимост от работата ти дрехите, които се очакват от теб, ще са различни. Но при всички случаи се съобразявай с дрес кода в офиса. Дрехите наистина създават първото впечатление, затова винаги трябва да изглеждаш безупречно.

 

Разбира се, тези правила за успешна кариера не могат да се научат за една нощ. По някои ще ти се наложи да поработиш повече, но пък целта си струва – да подобриш имиджа си на работното място и това да си осигури път напред в кариерата.

снимка: sxc.hu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here