Как да се държим на бизнес вечеря

0
216


Като домакин ти посочваш кой къде да седне.Вечеря Най-важният гост трябва да седне на най-хубавото място. А то обикновено е онова, което гледа към ресторанта, освен ако заведението не е прочуто с гледката си – в такъв случай най-добро е мястото, което гледа навън. Ако ще разглеждате документи, важно е да си запазил достатъчно голяма маса. Ако си поканил само един човек, седни ОТ ДЯСНАТА му страна. Ако седите един срещу друг, това се възприема като положение на неприятели.

Реклама

Ти си домакинът, затова ти трябва да дадеш безшумен сигнал, че храненето може да започне, като разгънеш кърпата си и я поставиш в скута си. След това попитай гостите си какво питие биха желали. Ако те си поръчат за пиене, ти трябва да сториш същото, дори да не ти се пие. Не е задължително да си поръчаш алкохолна напитка.

Препоръчай едно-две основни ястия, които показват колко долу-горе си готов да платиш за тях. Ако няма предварително подготвено меню, остави гостите да поръчат първи. Ако те поръчат салата, ти също трябва да си поръчаш, за да не ядат те сами. Твоя е задачата да се увериш, че храната е поднесена на гостите ти такава, каквато са я поръчали. Ако има проблем с нея, ти трябва да го решиш. Ако ястието е студено или зле приготвено, върни го. Ако си недоволен от обслужването, извини се на гостите и го обсъди с келнера или управителя на достатъчно разстояние от масата.

Не започвай деловия разговор преди всички да са поръчали и да са ви донесли предястията. Ако имаш гост, който не е от града, трябва да го поканиш със съпругата му. Ако той каже, че ще я доведе, трябва да осигуриш и друга жена, която да прави компания на съпругата, докато тече бизнес разговорът.

Изключи телефона си щом седнеш, да говориш по мобилния по време на вечерята е неуважително. Ако се наложи да станеш по средата на вечерта, остави кърпата си на стола, не на масата.

Сметката.

Сметката Ако поканиш бизнес партньор на обяд, ти плащаш. Ако той те покани, но ти имаш полза от разговора, отново ти плащаш. Не се суети, когато плащаш. Има няколко начина да се справиш с финес. Единият вариант е да дадеш кредитната си карта на келнера предварително, казвайки му да прибави към сметката съответния бакшиш (по света е прието той да е 18-20%, макар и у нас да се спираме по-често на 10%). Накрая ще трябва само да подпишеш разписката, която келнерът ще донесе. Друг начин е да се извиниш, когато видиш, че вечерята привършва, и да отидеш да платиш сметката сам. Ако донесат сметката на масата, погледни я, без да коментираш, и плати.

За да покажеш, че срещата е приключила, постави кърпата отляво на чинията си, без да я мачкаш или сгъваш.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here