Сила на кредит

0
50

 
Кунг-фуАлкохолът

Реклама

Навярно сте гледали „техниките на пияния учител” в кунг-фу филми, където виното е допингът, който майсторите използват в схватките си. Ако си мислите, че това е само на кино, трябва да знаете, че не, не е!

Преди време, когато още бях начинаещ, забелязах в залата как един много силен германец отпиваше от уискито си по време на тренировка. Той беше зареден с енергия и изключително силен. Реших да пробвам и аз и разбих този мит!

Алкохолът също е вид допинг. Той е средство, с което бързо се променя настроението ни, а също така и енергията ни! Затова не трябва да се приема повече от едно малко на глътки преди тежка тренировка например. И не забравяйте, че алкохолът предизвиква дехидратация на организма.

Почти всеки използва алкохола или кофеина като всекидневни стимуланти, но най-важното е да не се прекалява, защото сметката се трупа на наш гръб.

Друг вид стимуланти, които се употребяват най-вече в спорта, са анаболните стероиди. Те са синтетични субстанции или изкуствени хормони, които са създадени за лечение и възстановяване след тежки болести. В спорта се използват с цел покачване на мускулната сила, маса, издръжливост. Те имат анаболен (повишаващ мускулната маса) и андрогенен (свързан с мъжките полови белези) ефект.

Най-често срещаните странични ефекти при тях са: потискане на растежа на костите; потискане на собственото производство на тестостерон и на други хормони в тялото; негативно влияние върху сърдечно-съдовата система; депресия; акне и други.

Стимулантите (допингът) съществува още от първите олимпийски игри. По онова време спортистите са използвали като стимуланти плодове и листа, съдържащи кофеин, които са дъвчели и от които днес се правят много енергийни продукти. Има сведения дори, че са използвали и стрихнин в прецизни количества, смесен с яйчен белтък, за да повишат постиженията си. При тези опити има и смъртни случаи.

В днешния напрегнат начин на живот е неизбежно да живеем, без да използваме някакъв вид стимулант. Ако пък някои от вас успяват да го правят, поздравления!

В крайна сметка, както и да се възстановявате, преди всичко хранете се пълноценно, спортувайте, мислете за здравето си и не си правете експерименти с него.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here