Европейска кола на годината 2011: Nissan Leaf

0
75

Nissan Leaf

Реклама

Всяка година специално жури, състоящо се от европейски журналисти, които отразяват автомобилния свят, избира Европейската кола на годината (European Car of the Year). Не е задължително автомобилите, които участват в надпреварата, да са европейски, но е задължително присъстват на пазара на поне пет европейски държави и да имат очаквани продажби от поне 5000 бройки за една година.

Критериите, по които се оценяват автомобилите, са дизайн, комфорт, безопасност, икономичност, окачване, представяне на пътя, функционалност, ефект върху околната среда, удобство за шофьора и цена.

За първи път в 47-годишната история на наградите титлата отива при изцяло електрически автомобил – Европейска кола на годината за 2011 г. е Nissan Leaf. Според съдиите екологичният автомобил, който се зарежда от електрическата мрежа в домакинството, е първата електрическа кола, която не отстъпва на автомобилите с бензинов двигател.

Nissan Leaf ще бъде пуснат в продажба в началото на следващата година. Ще се произвежда във фабриката на Nissan в Съндърланд, Великобритания. Производството в Япония вече е започнало.

Nissan Leaf се пребори за титлата Европейска кола на годината с 40 други автомобила.

Leaf е с електрически двигател в предната част на колата, който задвижва предните колела, и 48 ламинирани литиево-йонни батерии, произведени специално за Nissan. Всичко това дава на колата мощност 109 к.с. и максимална скорост 144 км/ч. Ускорението от 0 до 96 км/ч отнема 11,8 секунди.

Nissan Leaf води с 9 точки пред втората най-предпочитана от журналистите кола – Alfa Romeo Giulietta – и с 13 пред третата – Vauxhall/Opel Meriva. Останалите финалисти са Ford C-Max/Grand C-Max, Citroën C3/DS3, Volvo S60 и V60 и Dacia Duster.

снимка: Tennen-Gas, Wikimedia Commons

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here