Черните коли по-често участват в пътни инциденти

0
708

Lamborghini Gallardo

Реклама

Вероятността да попаднат в ПТП за тях е с 47% по-голяма, отколкото за автомобили в други цветове. Най-малка е тя за белите, златистите и жълтите коли. Това показват резултатите от изследване, обхващащо 20 години.

Причината за разликите е във видимостта – останалите участници в движението виждат черните автомобили по-трудно на фона на пътя, околния пейзаж и другите коли. Освен черните автомобили трудно се виждат още сивите, сребристите, червените и сините автомобили.

Изследването е на университета Монаш в Австралия. Учените са анализирали полицейски данни за 850 000 инцидента, взимайки предвид каква е колата, по кое време на деня е станало произшествието и какъв вид е било то. Търговски автомобили като таксита и товарни микробуси не са били включени в извадката.

Изследователите решили, че е възможно шофьорите, които предприемат повече рискове, да са привлечени от едни и същи цветове. Затова взели предвид цвета на колата и се оказало, че през деня черните автомобили са с 12% по-застрашени от инциденти от белите, а на зазоряване и на смрачаване процентът скачал на 47.

Разбира се, цветът на колата не е решаващ фактор. Поведението на шофьора на пътя си остава основно по важност. Учените добавят още, че откритието им не означава, че всички коли трябва да са бели, защото това също би затруднило шофьорите, тъй като не би имало контраст между отделните автомобили.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here