Един странен велосипед: Х-1

0
95

Х-1

Реклама

Преди 25 години сър Клайв Синклер представя електрически колело, на което всички се подиграват – Sinclair C5. То е електрическо, с максимална скорост 24 км/ч.

Вместо да се превърне в събитие, както Синклер очаква, С5 става обект на подигравки. И води до загуби от 6 милиона паунда.

Днес обаче, когато електрическите автомобили все повече навлизат на пазара, се оказва, че сър Клайв може би не е бил толкова луд през 1985 г. И че е време и той да се включи в играта.

И С5, и подобрената версия, която Синклер представя днес – Х-1 – приличат на доста футуристични велосипеди.

Х-1 има батерия, която захранва електрическия двигател. Подобно на С5, и в него човек седи като на колело, ниско, с протегнати напред крака. Седалката се намира в нещо като полуотворена кабина.

Не е ясно обаче как точно ще се паркира и съхранява това странно превозно средство. Някои експерти се съмняват и в способностите му да се придвижва при по-голям трафик и при дупки на пътя.

Сър Клайв СинклерСър Клайв Синклер (вляво) е британски изобретател и предприемач, известен с работата си в областта на електрониката – компютри, калкулатори и т.н. Той е един от пионерите в областта на джобните калкулатори.

Освен с професионалния си живот, сър Клайв е известен и с бурния си личен живот. Бил е с много жени, най-новата сред които е бивша мис Англия. Синклер е на 69 години, а бившата миска, която по професия е еротична танцьорка, е на 33. Сър Клайв има IQ от 159 и е бивш председател на Mensa.

C5
C5 през 1985 г.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here