Тайният ракетен бункер на НАСА

0
6408

Тайният ракетен бункер на НАСА

Реклама

В края на 60-те той е бил план Б в случай на проблем с изстрелването на космически апарати и астронавти в Космоса.

Когато подготвят космическите си мисии в края на 60-те и началото на 70-те години, включително и мисията на Нийл Армстронг, учените от НАСА имат нужда от план Б. Той е щял да се задейства в случай на проблем при изстрелването на ракетата Saturn V, която е изстрелвала космическите апарати от програмата „Аполо”.

Бункерът е бил разположен на около 12 метра под ракетната площадка и е можел да събере до 20 души, които да прекарат в него един ден. Вратата му е с дебелина 15 сантиметра.

Идеята е била в случай на проблем при изстрелването на ракетата наземният екип да се евакуира в бункера, където хората да са защитени от експлозии, пожар и т.н. Не е ясно колко време биха имали астронавтите в случай на извънредна ситуация, за да се евакуират в бункера, тъй като те се намират на върха на ракетата. Затова за тях е имало други съоръжения.

Веднъж затворени в бункера, хората буквално е нямало да усетят евентуални експлозии благодарение на огромните пружини под бункера. За всеки от 20-те души има специално оборудвана седалка, достатъчно голяма за човек в скафандър, одеяло и специален химически генератор на кислород. Има дори и тоалетна, скрита зад една от седалките.

Вратата на бункера, вътрешността и изстрелването на Saturn V през 1969 г. с Нийл Армстронг, Едуин Олдрин и Майкъл Колинс на борда. Снимки – НАСА:

{morfeo 845}

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here