Вслушване в Космоса

0
183

Телескопите

Реклама

Сами ли сме във Вселената? Има ли интелигентен живот някъде другаде? Ако има, можем ли да се свържем с него?

Тези въпроси нямат научен отговор, макар че има много предположения. Има обаче учени, които са решили вместо да строят теории, да търсят отговорите, като се ослушват – какво става там, сред звездите?

Ако някъде има интелигентен живот и той има необходимите технологии, то рано или късно ние ще получим сигнал от тези далечни наши съседи. Да можем да го чуем – това е целта на SETI (Search for Extra-Terrestrial Intelligence – търсене на извънземен разум).

Задачата на този проект е сканиране на космическото пространство с помощта на радио телескопи с цел засичане на евентуални трансмисии. Такива опити се провеждат от 60-те години насам.

SETIДнес търсенето на сигнали от извънземни форми на живот е изключително напреднало. В калифорнийската пустош са инсталирани 42 огромни телескопа с широчина на чинията 6 метра, чиято цел е да се вслушват в Космоса. За разлика от предишни съоръжения, тези, колективно наречени Allen Telescope Array, сканират космическото пространство през цялото време. Ако нещо се „чуе” там, тази техника ще го засече.

Според Джил Тартър, една от основателките на проекта SETI в Калифорния, има много по-голяма вероятност да засекат сигнал, който е изпратен умишлено към Земята, отколкото да уловят някаква случайна трансмисия. Самите учени не изпращат сигнали към Космоса.

Дори да открием някакви форми на живот обаче, според някои учени свързването с тях може да отнеме векове. Дори да са в нашата галактика, те може да са много далеч, на около 50 000 светлинни години. Това значи, че на сигнала от тях до нас и обратно ще му трябват 100 000 години за път сред звездите…

Но пък технологиите постоянно се подобряват и днес можем неща, които не сме могли дори преди 5 години. Затова Джил Тартър, която е прототип на героинята на Джоди Фостър в „Контакт”, е оптимист. Тя казва, че търсенето на извънземни сигнали в Космоса е като търсене на игла в купа сено. Като извадиш една-две сламки, няма логика да се разочароваш, че не намираш иглата – същото е и с вслушването в Космоса.

От 1999 г. е в действие и проектът SETI@home – чрез него всеки може да помогне да се анализират данните, събрани от телескопите. Това става чрез инсталиране на съответния софтуер, който днес вече работи на компютрите на над 5 милиона души по света. Всеки анализира някаква част и праща резултатите на SETI. Всички те заедно създават компютърна мощност, равна на тази на най-големите суперкомпютри на планетата.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here