Живот на Марс?

0
105

Марс

Реклама

Нови данни показват, че е възможно някога да е имало живот на Червената планета. Учените смятат, че някога Марс е бил богат на въглероден диоксид, което означава, че е много възможно там да е имало живот. Това съобщава вестник „Дейли Мейл“.

Според учените на няколко километра под повърхността на планетата има натрупвания на карбонатни скали. Голямо количество такива скали може да означава, че е възможно преди стотици милиони години въглеродният диоксид да е правел планетата по-топла и по-влажна.

Сега повърхността на Марс е студена, суха, киселинна и невъзможна за живот. Тези условия вероятно съществуват от милиарди години, което означава, че най-доброто място за търсене на следи от евентуален живот е под повърхността.

Учените са използвали сателитни данни, за да анализират геологията на район, наречен кратер Лейтън. Освен карбонатните скали, там те са открили и атмосферен метан, който може да се е образувал при хидротермални процеси в присъствието на въглероден диоксид в кората на планетата.

снимка: НАСА

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here