Най-бързият кораб на слънчева енергия

0
195

 

Реклама

Planet Solar

Той се подготвя за околосветско плаване.

Planet Solar се строи в момента в Кил, Германия, и се очаква да бъде най-голямото и най-бързо корабче, задвижвано от слънчева енергия. То ще бъде готово в началото на 2010 г.

Швейцарският инженер Рафаел Домжан, бивш парамедик, е автор на идеята за Planet Solar. Той се надява, че изобретението му ще докаже, че високите скорости и екологията не са несъвместими.

Корабчето е дълго 30 метра. Достига скорост 14 възела (26 км/ч), с която се смята, че може да прекоси Атлантика за две седмици. Проектът е на стойност 8 милиона евро.

Целият съд ще е покрит със слънчеви панели – 470 кв.м. Това е колкото два тенис корта.

Какво става обаче в районите, където няма достатъчно слънчева светлина и времето е лошо? Тогава се включват батериите, които могат да складират достатъчно енергия, за да се движи корабът в продължение на три дни в лоши атмосферни условия. Ако обаче облаците не се разсеят след три дни, са възможни големи затруднения. Затова екипът се е свързал с метеорологичния институт Meteo France, който ще дава актуална информация на капитана на съда за това кои пътища да избягва.

През лятото на 2010 г. се очаква Planet Solar да бъде пуснат на вода първо в европейски води, а после и на околосветско плаване. По време на пътуването си ще спира в много градове, където екипажът ще провежда семинари за възобновяемите енергийни източници.

Един от капитаните на Planet Solar ще е Жерар Д’Абувил, който е първият човек, прекосил и Атлантическия, и Тихия океан с гребане.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here