Пътуване извън Слънчевата система

0
226

Снимка от телескопа "Хъбъл"
Снимка от телескопа „Хъбъл“

Реклама

Voyager 1 е първият направен от човека обект, който е на път да напусне границите на Слънчевата система. В момента космическата сонда е на около 17,7 милиарда километра от Земята.

Voyager 1 е в Космоса от 1977 г. Тогава НАСА пусна две еднакви сонди – Voyager 1 и Voyager 2, чиято цел беше да изследват най-отдалечените краища на Слънчевата система. През изминалите години и двете сонди непрестанно се отдалечават от Земята, като по-бързата – Voyager 1 – се движи със скорост 10 километра в секунда.

Сондата не спира да изпраща сигнали до Земята, които достигат до нас за 16 часа. По тях се разбра, че в момента Voyager 1 е съвсем близо до това да напусне хелиосферата, която е, образно казано, границата на нашата Слънчева система.

Най-общо казано, хелиосферата е мястото, където слънчевият вятър (заредени частици, излъчвани от Слънцето) постепенно спира. Тя също така е нещо като щит, който предпазва Слънчевата система от потоците от частици, идващи от междузвездното пространство.

Сигналите на Voyager 1 показват, че около сондата има повече енергийни частици, което означава, че тя е в една от последните зони на хелиосферата.

Voyager 1 влезе в хелиосферата през 2004 г. С всеки километър, който изминава, сондата поставя все по-далеч границата, до която са достигнали човекът и създадените от него обекти.

Кога ще може да се каже с точност, че Voyager 1 е напуснал Слънчевата система? Учените не са сигурни, защото и за тях това е нещо напълно ново. „Тъй като нищо не е било там преди, не знаем как ще изглежда, което означава, че ще е малко трудно да го разпознаем, когато се случи. Това е вълнуващото.” – това са думи на Едуард Стоун, учен, който се занимава с Voyager 1.

Краят на Слънчевата система не е стена, не е определена точка и затова не се знае как точно ще разберем, че за първи път обект, замислен и построен от хората, е напуснал нашата система. Въпреки това учените имат най-обща представа какви ще са знаците – посоката на магнитното поле ще се промени и слънчевият вятър окончателно ще бъде заменен от междузвезден. Разликата е, че междузвездният е по-бавен, по-студен и по-гъст.

Какво има след тази неясна и трудна за определяне граница? Какво ще намери Voyager 1 извън Слънчевата система?

Няма как да се каже с точност, но най-вероятно сондата ще попадне в нещо като вакуум, където няма друго, освен няколко комети, обикалящи около Слънцето.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here