Мисия: Марс

0
7899

Мисия: Марс

Реклама

Как може да се изпрати човек на Марс?

Марс е един от най-близките съседи на Земята, макар и да се намира 56 милиона километра от нас в момента, в който е най-близо. До момента хората са изпращали на Червената планета сонди, които са помогнали да научим повече за нея. Какво обаче би било да изпратим хора на Марс?

От BBC са помолили учени от Imperial College в Лондон да разкажат как би изглеждала една подобна мисия.

Летателният апарат

Пътуването до Марс би продължило около 9 месеца. Този дълъг период на безтегловност може да донесе на космонавтите здравословни проблеми като загуба на костна и мускулна маса. Едно възможно решение е създаване на изкуствена гравитация в летателния апарат, което може да се постигне, ако той се върти в космическото пространство.

Друг проблем е излагането на слънчевата и на космическата радиация, което ще бъде намалено, но не и елиминирано от стените на апарата. Оцеляване по време на пътуването

По време на пътуването здравето на екипажа трябва да се наблюдава постоянно с помощта на безжични сензори. В случай на здравословен проблем обаче космонавтите ще могат да разчитат единствено на лекарствата, които са на борда, и на помощта на останалите членове на екипажа.

Дългото пътуване и затвореното пространство могат да доведат и до проблеми с психическото здраве на космонавтите. Възможно са и конфликти сред екипажа.
Липсата на естествена слънчева светлина може да доведе и до проблеми със съня и концентрацията.

Приземяването…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here