Бръмбари-киборги са шпионите на бъдещето

0
84

Бръмбар-киборг

Реклама

Ако имаш да казваш нещо тайно, огледай се за бръмбари наоколо. Истински бръмбари. Защото те може да ти изглеждат като обикновени насекоми, а всъщност да са най-подлите шпиони, които можеш да си представиш.

Изразът „да бях муха на стената” на еди-коя си тайна щабквартира (примерно, може и на стената на съблекалня в женски фитнес) скоро може да се използва съвсем буквално. Американските военни са финансирали проект, който цели именно това – да направи от едно обикновено насекомо шпионско устройство.

За момента опитите са с бръмбари и са доста успешни – учените са успели да създадат насекомо, което да насочват с помощта на безжична връзка с лаптоп. Чрез импланти, които подават импулси към мозъка на бръмбара, учените контролират движенията му. Имплантираната система се състои от нервни и мускулни стимулатори, микробатерия и приемно-предавателно устройство. Всичко това е имплантирано в бръмбара, докато той е бил в стадий на какавида.

Въпреки че и преди е имало опити за контролиране на насекоми – например на хлебарки, – това е първият случай, в който полетът на насекомо е дистанционно управляван от човека.

Използваните бръмбари
са от Камерун и са големи – с дължина между 2 и 20 сантиметра. Но дори и тези огромни насекоми трудно ще станат истински шпиони, защото освен всичко, което учените са успели да натъпчат в тях, са им необходими мини камера и GPS предавател. Всичко това вече ще дойде твърде тежко и за най-големия бръмбар.

Въпреки това учените от Калифорнийския университет „Бъркли“, които работят по проекта, имат големи планове. Според тях е възможно да се направят бръмбари-киборги – полубръмбари, полумашини. Те биха могли да се използват като мини летателни апарати – например за пренасяне на съобщения до недостъпни места.

Освен с бръмбари учените правят опити и с водни кончета, мухи и нощни пеперуди.

https://www.youtube.com/watch?v=PAeV96bTRiI

Виж още едно видео (на английски)…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here