Безкраен ли е Интернет?

0
55

Безкраен ли е Интернет?А междувременно натискът за нови IP адреси става все по-голям – откакто не само компютри, но и мобилни телефони и други подобни устройства имат Интернет достъп, проблемът се задълбочи. А и нови сайтове се появяват постоянно. Смята се, че IPv4 адресите ще свършат през 2010 или 2011 г.

Реклама

Решенията, които се предлагат, са няколко: възстановяване на неизползваните, но заети IPv4 адреси, осигуряване на техническа възможност за употреба на адреси, които в момента не могат да се ползват по технически причини; създаване на пазар за покупко-продажба на IPv4 адреси.

Ако собствениците на IPv4 адреси, които не се използват, се съгласят да ги продадат на други, които имат нужда от тях, това може да е временно решение. Така смята проф. Бенджамин Еделман от Харвард. Според него подобна инициатива ще напомни на тези собственици, че IPv4 адресите са ограничен ресурс и че може би е добра идея да помислят за IPv6. Нещо повече, ако собственик продаде своето IPv4 и получи IpV6, той реално ще получи пари, за да премине към един стандарт, към който така или иначе ще му се наложи да премине. Дали продаването на IP адреси ще се отрази на разходите на Интернет потребителите? Не, казва Еделман.

Въпросът със съвместимостта между IPv4 и IPv6 е основен в процеса на преминаване от единия към другия стандарт. Това е както проблем на техническо оборудване, така и на софтуер.

Въпреки че преминаването е още в самото си начало, IPv6 вече има практическо приложение. Летните олимпийски игри в Пекин през лятото на 2008 г. имаха сайтове, използващи IPv6. За пръв път световно събитие присъстваше в Интернет чрез IPv6.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here