Анонимната заплаха срещу интернет

0
229

Ще бъде ли спрян интернет на 31 март 2012 г.?

Реклама

Анонимните

Как започна всичко

На 12 февруари 2012 г. хакерската група „Анонимните” публикува съобщение, че на 31 март ще спре интернет за целия свят. Планът е наречен „Операция затъмнение”. Последва вълна от мнения, обсъждания и коментари, които общо взето се свеждат до въпроса ще бъде ли действително спрян интернет или не.

Кои са „Анонимните”

Най-общо казано, това е нещо като хакерска група. Казвам „нещо като”, тъй като за този тип групи не се знае много – нито каква е организацията им и дали имат такава, нито каква е координацията или йерархията им. „Анонимните” е и нещо като движение, свързано с протести, кампании и дейности срещу предполагаеми опити за ограничаване на свободата в интернет.

Смята се, че „Анонимните” са отговорни за редица атаки срещу корпоративни и правителствени сайтове. Има и предположения, че части от групата са започнали да се занимават и с по-сериозни неща от спиране на сайтове, а именно – с целенасочена кражба на лични данни.

„„Анонимните” са по-скоро идея, отколкото група,” казва Грег Хъш, който е 34-годишен уеб дизайнер от Бостън. И добавя: „Това не е една група, не е един сайт. Това ги прави толкова силни в моите очи.” Хъш казва още, че той помага на „Анонимните” с логистична подкрепа, но не участва в никакви незаконни дейности.

Все пак дори и само това признание на г-н Хъш е доста смело, като се има предвид, че в много държави вече има задържани хора, за които се смята, че са свързани с „Анонимните”.

Що се отнася де йерархията, смята се, че „Анонимните” все пак имат такава. Предполага се, че има около 15 души, които са администратори на форумите на „Анонимните” и като такива могат да санкционират останалите, включително и като ги гонят от определени форуми или от цялата мрежа. Според Габриела Коулман, учен от университета в Ню Йорк, „има струпвания на власт, които обаче са доста децентрализирани и никой не взима решенията за всички операции.”

Защо „Анонимните” искат да спрат интернет

Част от съобщението на „Анонимните”, с което се обявява заплахата за 31 март:

„Като протест срещу SOPA, Уолстрийт, нашите безотговорни лидери и любимите ни банкери, които карат света да гладува заради собствените си егоистични нужди и като чисто садистично развлечение, на 31 март анонимните ще спрат интернет.”

Как ще стане това…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here