Мумифициран динозавър разкрива тайните на миналото

0
189

Изравянето на ДакотаВсичко започва през 1999 г. Тогава Тайлър Лайсън е студент по палеонтология в Йейл.

Реклама

Каква е вероятността бъдещ палеонтолог да намери мумифициран динозавър в ранчото на чичо си? Колкото и да е малка тя, точно това се случва с Тайлър. След откритието му започва бавното изравяне на мумията, което продължава и досега.

Повечето динозаври, които са оцелели до наши дни, са във вид на скелети. Има обаче четири, които по незнайни и случайни пътища са се мумифицирали и можем да видим техните тъкани и кожа, замръзнали във вид на камък. А това е истинска отворена книга за науката.

Историята на намерената от Тайлър мумия е дълга 67 милиона години и е започнала в периода Креда. Този динозавър е лежал в същинско подобие на каменна гробница в Северна Дакота, преди да го изровят между 2004 и 2006 г. Според учените тази мумия е може би динозавърът с най-много запазени кожа и меки тъкани. Личат дори някои люспи.

Дакота

Динозавърът, логично наречен Дакота, вероятно е бил погребан сред скалите скоро след смъртта си. Влечугото няма гръдна кухина, което означава, че преди да се мумифицира то е било частично изядено от хищници.

По принцип животинските тъкани се разлагат бързо, но…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here