iPhone 5: какво е новото

0
256

iPhone 5

Реклама

Какви са промените в iPhone 5 спрямо iPhone 4S

Дизайн

iPhone 5 е първият iPhone с променен размер на екрана спрямо оригиналния iPhone от 2007 г. Екранът на iPhone 5 е по-висок и е 4-инчов. При iPhone 4S екранът беше 3,5-инчов.

Досега Apple бяха доста последователни по отношение на размерите на екрана на iPhone, но растящата популярност на апаратите с Android, някои от които са с по-големи екрани, явно е принудила Apple да променят тази политика.

Промененият размер ще означава, че милионите приложения, правени досега за iPhone, няма да пасват идеално на екрана на iPhone 5. Apple са решили проблема, като са центрирали приложенията, като полетата, които остават незапълнени, са сиви.

Размерите на самия апарат също се по-големи. iPhone 4S е с размери 115,2 x 58,66 x 9,3 мм, а размерите на iPhone 5 са 123,6 x 58,6 x 7,6 мм.

Т.е., освен по-висок, iPhone 5 е и по-тънък. Нещо повече, в момента това е най-тънкият смартфон на пазара.

Теглото на iPhone 5 също е намалено – то е 112 грама срещу 140 за 4S.

Процесор

При предишната версия процесорът беше Apple A5 chip, при iPhone 5 той е A6 chip. Според Apple новият процесор работи два пъти по-бързо и визуализира графики два пъти по-добре. Освен че е по-бърз, процесорът е и по-малък и по-ефикасен.

Памет

Тя е същата като при 4S – базовият модел е с 16 GB памет, а останалите опции са 32 GB и 64 GB.

Както и досега, Apple не предлагат опцията за добавяне на допълнителна памет, но пък твърдят, че потребителите имат възможност за повече пространство благодарение на iOS 6 и нейната подобрена интеграция с iCloud.

Камера

Тя отново е 8-мегапикселова, както и при iPhone 4S. Разликите с предишната версия са по-малкият размер на камерата – при iPhone 5 тя е с 25% по-малка от тази на 4S – и няколкото нови функции. Едно от подобренията при функционалността е, че камерата на iPhone 5 може да прави снимки при доста по-малко светлина в сравнение с камерата на 4S. Друго е, че снимките се правят с 40% по-бързо.

Софтуер

Тук разликите са повече. iPhone 5 е с новата операционна система iOS 6, която има 200 нови функции спрямо предишната. iOS 6 включва подобрена версия на Siri.

Друго нововъведение е Passbook, което ти позволява да събереш всичките си пароли на едно място – например за билети за кино, които си запазил онлайн, – и автоматично изкарва дадена парола, когато се приближиш до мястото, където ще ти се наложи да я използваш.

Батерия

Въпреки подобренията в скоростта и представянето на процесора батерията не издържа по-малко, отколкото преди.

Цени

Цените на различните варианти iPhone 5 (с различна памет) ще са малко по-високи в сравнение с цените на iPhone 4S.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here