Гиганти в съдебната зала

0
178

Apple vs Samsung

Реклама

Започва ново дело между Apple и Samsung, което вероятно ще окаже влияние на цялата технологична индустрия и на цената на следващия ти телефон.

За какво става дума

Накратко – за патенти. Двете компании си оспорват няколко патента, свързани с мобилните им телефони, като всяка страна смята, че другата е нарушила правото на интелектуалната собственост. Делото беше заведено от Apple миналата година, а сега влиза в съдебна зала.

Става дума и за пари. В чиято и полза да е крайното решение на съда в Сан Хосе, Калифорния, най-вероятно ще става дума за милиарди долари.

Apple: Samsung плагиатстват

Според Apple смартфоните и таблетите на Samsung са плагиатски копия на iPhone и iPad по отношение както на дизайна, така и на интерфейса.

Samsung: Apple са тези, които плагиатстват

Според Samsung някои от технологиите, които Apple твърди, че са плагиатствани от тях, са стандарт в индустрията от много отдавна. Като пример посочват заобления правоъгълен дизайн на смартфоните и таблетите. Samsung също така обвиняват Apple, че са откраднали дизайна на iPhone от Sony.

Вариантите

Ако журито се съгласи с Apple, Samsung може да трябва да платят 2,5 милиарда долара. Това според наблюдатели на индустрията ще се отрази негативно на цялото Android общество. В съдебната сага може да се включат и други играчи на пазара, включително и Google.

Ако пък делото тръгне в полза на Samsung, Apple могат да се окажат принудени да платят за патенти на своя конкурент, което от своя страна може да доведе до покачване на цените на продуктите на Apple.

Свидетелите

И двете компании имат внушителни списъци с експертни свидетели – дизайнери и инженери. Затова пък известните имена в двете компании не са включени в списъка. Изпълнителният директор на Apple Тим Кук например няма да свидетелства.

Рекордни суми

Ако Apple получат тези 2,5 милиарда долара, които искат от Samsung, това ще е най-голямото обезщетение за нарушаване на патенти в историята.

Поредна съдебна сага

Това не е първото дело за патенти между двата технологични гиганта. Друго подобно дело започна миналата седмица, а отделно двете компании водят съдебни битки във Великобритания и Германия.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here