Как да си избереш дигитален фотоапарат

0
44

Колко мегапиксела ми трябват?

По принцип 4 мегапискела предлагат задоволително качество, ако фотографията ти е хоби. Въпреки това напоследък в средния ценови клас навлизат и пет-шест мегапикселовите фотоапарати, така че можеш да си помислиш и за такъв. Ако нямаш намерение да принтираш снимките в голям формат, 4 мегапиксела (не по-малко!) е добре. Ако смяташ обаче да ги принтираш в голям формат или да ги обработваш увеличаваш и т.н., е добре да се ориентираш към 5-6. Въпреки че пикселите са от изключително значение, недей да хвърляш маса пари за фотоапарат с много пиксели (8-9, даже 12). Не забравяй, че цифровата фотография има още много да се развива.

Реклама

Колко важно е цифровото увеличение?

Ще бъдем откровени.
Цифровото увеличение няма да подобри снимката ти. Проблемът се състои в това, че то е за сметка на качеството. Ако си твърдо убеден, че искаш да правиш качествени снимки, и то на отдалечени обекти, потърси си фотоапарат с голямо ОПТИЧНО увеличение. Новите модели предлагат и стабилизатор на картината, което е важно, ако разстоянието е наистина голямо. Не забравяй все пак, че ако снимаш обекти в далечината, най-вероятно ще ти трябва и статив. Още веднъж да кажем, че повече от 2х цифрово увеличение е малко вероятно да ти послужи, освен ако не искаш да снимаш голям пиксел в далечината.

Какво да кажем за дисплея

Две неща са важни за течнокристалния дисплей – даДисплей LCD
има голям зрителен ъгъл и дахарчи малко батерия. Въпреки че доста от фотоапаратите имат визьор (някои модели са го изключили напълно), имай предвид, че цялата оперативност на повечето цифрови апарати минава през дисплея, т.е. ако ти падне батерията, забрави да променяш настройките. Трябва да знаеш още, че по-големият дисплей харчи повече батерия. Затова избери някакъв компромисен вариант. Добра идея е да провериш колко снимки прави в режим на работещ дисплей конкретно моделът, който си харесал.

Аудио и видео

Ако си избереш фотоапарат заради възможността му да снима видео клипове, това ще е глупава постъпка, повярвай! Ако си убеден, че искаш да снимаш видео, най-добрият избор си остава камерата. Не забравяй, че заснемането на видео с фотоапарат отнема много място на картата, а и качеството му е доста съмнително.

Водоустойчивост

Това няма да ти е нужно, ако нямаш намерение да плуваш с фотоапарата. Просто бъди внимателен, когато снимаш на морето или докато вали. Можеш да купиш и обикновена неводоустойчива кутия, която да го предпазва от подобни атмосферни влияния по време на снимки.

Презареждащи батерии

БатерииТова е нещо абсолютно задължително, когато си купуваш цифров фотоапарат. Просто с обикновените АА няма да стигнеш доникъде. От една страна е скъпо, а от друга си постоянно зависим от магазините, в които можеш да си набавиш батерии. Нашият съвет е да си вземеш 1 зарядно за презареждащи батерии и минимум два комплекта батерии. Така ще можеш да ги сменяш (докато едните се зареждат, ти снимаш с другите) и винаги ще имаш батерии под ръка.

Висококапацитетна карта

КартаНашият съвет е да инвестираш веднага в карта с голям капацитет. Проблемът с малките карти е, че редовно трябва да прехвърляш снимките на компютър или да правиш компромис с качеството им. Няма смисъл да купуваш 15 карти по 16MB и на всеки три снимки да сменяш картата. По-добре си купи една карта, като е за предпочитане да е поне 512МB.

Софтуер за обработка

Важно е да има такъв.
Добрият софтуер може да ти помогне да поправиш снимките. които си оплескал. Все пак не забравяй, че той няма да те спаси, ако си се оплескал много.

Накрая не забравяй, че добрата снимка не зависи от цената на фотоапарата. Тя е резултат от желание, добро място, добър момент и малко късмет. Добрият фотоапарат просто ти дава добри възможности, от теб зависи как ще ги използваш.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here