Миризмата на привличането

0
167

Приятна миризмаТова донякъде дава отговор за значението на естествената човешка миризма за привличането. Обяснява също така и факта, че докато една жена намира миризмата на потта на един мъж за приятна, за друга тя е отблъскваща – двете просто търсят различни комбинации от гени (говорим за лека миризма – виж по-долу). Интересни са и изводите на едно подобно изследване, според което изборът на жената се обръща наопаки, ако тя взима орални контрацептиви – тогава е склонна да избере партньор с гени, подобни на нейните.

Реклама

Потене?

Всичко това едва ли не звучи като „колкото повече се потя, толкова повече жените с различни от моите гени ще ме харесват”. Не е точно така. Колкото по-силна е мъжката миризма, която жените оценяват като привлекателна, толкова по-малко им харесва тя. (При непривлекателната миризма силата няма значение.) Иначе казано, ако потта привлича, то тя привлича в малки количества.

Ние подушваме ли нещо?

Не толкова добре. Обонянието на жените е по-добре развито и това има обяснение, що се отнася до привличането и гените. Еволюционно изборът на партньор за жените винаги е бил много по-важен, отколкото за мъжете. Една грешка за мъжкия значи няколко изгубени минути, докато за женската това значи бременност и потомство, което няма най-добрите гени и може дори да не оцелее. Затова нашите носове не са толкова силни в оценяването на привлекателността.

В днешния свят, просмукан от парфюми, дезодоранти, цигарен дим, автомобилни газове и всякакви други миризми, „подушването” на подходящ партньор е близо до невъзможното. И все пак дори малката възможност да общуваме с носовете си е доста интересна и показва колко сложно е всъщност привличането между хората. (Поне що се отнася до жените, за нас може и да е по-просто, като се има предвид, че носовете ни и без това не са толкова добре развити. Пък и всички знаем колко много се доверяваме на очите си за тези неща.)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here